Om bloggen

En majkväll för snart hundra år sedan rörde sig en ovanlig procession genom Stockholm. För förbipasserande liknade det troligen mer en karneval än det begravningståg det faktiskt var. Kistan kan inte många ha fått en skymt av i myllret av de tusentals människor av skilda slag som fyllde gatorna. Där fanns representanter för Stockholms teatrar, studentkårerna och Författareföreningen. Där fanns freds- och skiljedomsföreningen såväl som regeringen – och där fanns arbetarorganisationer, vilka med mer än hundra vajande röda fanor satte sin prägel på processionen.

Den döde hade visserligen önskat att ”nyfikna” skulle hållas borta från tilldragelsen, och att bara den närmaste familjen skulle närvara. Så blev det alltså inte, och fortfarande hundra år senare besöker folk från hela världen graven på Norra Kyrkogården. Där vilar nämligen, under ett kors, August Strindberg: en av Sveriges genom tiderna mest berömda och omstridda kulturpersonligheter.

Det är om honom – framförallt om hans verk – denna blogg ska handla. År 2012 är som hundraårig dödsdag ett officiellt Strindbergs-jubileum, och firas av många människor på många sätt. Under året kommer alldeles särskilt många Strindbergsrelaterade aktiviteter att äga rum: det kommer att hållas föredrag och spelas teaterföreställningar, det kommer att ordnas kurser och fester. Stora konferenser kommer att avlösa filmvisningar och debatter, förlag planerar specialutgivningar och museer kommer att ha temaaftnar. Strindbergsåret ser ut att bli rikt på innehåll.

Men det är inte bara sånt vi kommer att skriva om. Evenemangskalendrar finns på andra ställen, och recensioner av evenemang kommer att gå att läsa i dagspressen såväl som på nätet. Visst vill vi dela med oss av upplevelser och tips, och självklart kommer vi att hålla oss ajour med vad som händer – men lika mycket vill vi fokusera på det som kanske är den mest grundläggande relationen till Strindberg. Den lite tystare, lite privatare, lite mer långsiktiga – vars och ens relation till böckerna. Man ska kunna närma sig författarskapet här, närma sig berättelserna. Vi är övertygade om att det i Strindbergs stora, varierade konstnärskap finns något för alla och att hans tankar är relevanta, hans berättelser fängslande och hans karaktärer levande än idag. Var det kommer att sluta vet vi inte – vi vet bara att vi vill locka in så många som möjligt i den rika skog av historier, upplevelser och myter Strindberg skapade. För alla som redan befinner sig där vill vi visa än fler möjligheter och okända vrår och vägar.

Det är också vår förhoppning att Strindberg, och Strindbergsåret, kan användas som en portal, en dörr in till en annan värld. Den tid som öppnar sig kring honom är omvälvande i det moderna Sverige och Europa, såväl kulturellt och socialt som vetenskapligt, politiskt och tekniskt. I denna tid var Strindberg en av de klarast lysande stjärnorna, men långt ifrån den enda, och för att förstå på vilket sätt han var unik krävs att man också förstår det samhälle han levde i. Vi hoppas att den här bloggen kan bidra inte bara till ett ökat intresse för Strindberg, utan även för den tid och de sammanhang som var hans.

Strindbergsbloggen vänder sig till alla som är, eller vill bli, intresserade av Strindberg, hans verk och hans tid. Vi vill sprida många olika tankar, många idéer, många perspektiv, och vi hoppas kunna ta in intressanta gästskribenter från olika sammanhang. Allt för att visa vilket levande flöde hans författarskap både är i sig och ger upphov till – ett flöde som den här bloggen, förhoppningsvis, kan bli en liten del av.

Driva Louise Leyonmarck och Amanda Setterwall Klingert

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: